esmaspäev, 27. detsember 2010

Britta kook

Kas Britta või Brita kook aga mulle meeldib kahe t-ga rohkem. Enam ei jaksanud seda maitsvat kooki Stockmanni ostma minna ja tuli hakata ise tegema. Algul tundus jube joonistamine aga tegelikult väga lihtne.

Põhi:
3 munakollast (ära munavalgeid ära viska, neid läheb kohe vaja)
1 terve muna
1 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Beseekiht:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste

Täide:
400 g vaarikaid/maasikaid või muid hapumat sorti marju
200 g kohupiima
4 dl vahukoort
1 dl suhkrut

Aja munakollased, terve muna ja suhkur kohevaks tugevaks vahuks. Lisa sulatatud ja jahutatud või, seejärel eelnevalt küpsetuspulbriga segatud jahu. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetuspaber oleks mõistlik enne võiga üle määrida. Taigna laialiajamine ei ole mitte kõige lihtsam tegevus, minul õnnestus see kõige paremini vee sisse kastetud sõrmedega, siis ei kleepunud nii palju.

Beseemassiks vahusta munavalged ning lisa  vähehaaval suhkur. Laota beseemass lusika abil ühtlase kihina taignale. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175C ahjus 20 minutit. 

Peale valmimist peab poolfabrikaat täiesti jahtuma. Alles siis lõika põhi pooleks ja ühele poole vala peale vahukoor, mis on eelnevalt suhkruga vahule aetud ja kohupiimamassiga segatud. Peale seda paiguta vahukooremassile ühtlase kihina marjad. Kui tegemist on külmutatud marjadega, siis tuleb nad eelnevalt üles sulatada ja sõela peal suurem vedelik lasta välja tilkuda.
Lõpuks võib lahtilõigatud koogi teise poole esimese peale asetada ja ongi valmis.

See kindlasti ei ole minu retsept, noppisin vihjeid nii siit kui sealt. Oma lemmikud tuleb lihtsalt kirja panna ja ühel korralikul eestlasel peab lisaks mahukale semulakontole, netifotopangale ka oma toidublogi olema.

pühapäev, 26. detsember 2010

Ahjulammas punase veini kastmes

Seekord tahtsin midagi lihtsat teha. Ainuke konks, et seda toitu tehes on vaja 3 tundi aega. Liha aeglane küpsetamine tasub ennast ära ja samal ajal saab veine degusteerida  ja muud toidud ette valmistada. Nagu näha jõudis fotograaf liiga hilja kohale.

Materjalid (6-8 sööjale):
2kg kondiga lambakooti (osta turult)
1,5kg sibulat
500ml punast veini
punt rosmariini, tüümiani ja peterselli
soola, pipart
õli küpsetamiseks

Ahi keera 160C peale ja pane valmis suur sügavapõhjaline kaanega küpsetuspott. Kunagi olid popid malmist ovaalse kujuga ahjuvormid. Siinolev liha sai valmistatud kaanega klaasist vormis.

Enne ahjupanekut tuleb liha pruunistada. Kuna 2kg koot on päris pirakas, võib selle enne pooleks lõigata/raiuda (kui ahjuvormi ära mahub, siis ei pea poolitama) . Kondi saab pooleks kui noale haamri või mõne tugevama asjaga paar lööki anda. Kindlasti tuleb ära korjata lahtised luutükid.

Hõõru liha kokku soola ja pipraga, aja tavaline suur preapann hästi kuumaks, lisa praadimiseks õli ja pruunista kooti igalt küljelt nii, et oleks pruun. Aseta pruunistatud liha kõrvale.
Samal pannil (liha praadimisest jäänud õli jäta pannile) pruunista viilutatud sibul ja osa rosmariinist. 
Sega sibulad ülejäänud rohelisega ja aseta ahjuvormi põhja lihale nö padjaks. Kõige peale liha, lisa vein, kata kaanega ja jäta kolmeks tunniks ahju.

Liha kõrvale sobib hästi kartuli-juurviljapüree ja magus šmooritud hapukapsas.