pühapäev, 3. aprill 2011

Lasanje (koos gluteenivaba variandiga)

Oluline on kastmed ise teha ja korralik hakkliha muretseda. Poes müüakse lasanjekomplekte, kus kõik vajalikud pulbrid kaasas aga palun nendest hoiduda.

Komponendid: (kogus arvestatud 1-le suurele sügavale ahjuvormile, sellest saab söönuks 6-8 inimest)


1  karp lasanjeplaate. Ca 400g peaks piisama (Gluteenikud palun muretsege ökopoest gluteenivabad pastaplaadid)
100g  Parmesani juuustu

Punane lihakaste:
600 g segahakkliha  (soovitan ise looma ja sea fileeliha hakklihamasinast läbi lasta).
3 sibulat
3 porgandit
1 apteegitill, selle puudumisel kõlbab ka porru või siis asendusena rohkem sellerivart
4 sellerivart
1 paprika
800 g purustatud tomateid
100 g tomatipastat
0,5 l puljongit
125ml  punast veini (umbes klaasikese jagu)
peotäis värsket tüümiani ja basiilikut
1tl suhkrut
soola, pipart

Valge kaste:
50 g võid
3 spl jahu (gluteenivaba variandi puhul 3spl toortatrajahu)
600 ml piima
4 küüslauguküünt
riivitud muskaatpähklit (kui seda pole, ei juhtu midagi)

Punase lihakastme valmistamine
Pruunista pannil hakkliha. Lisa hakitud juurviljad, pruunista 3-4 min ja lisa tomatipasta koos suhkru ja tomatipüreega. Vala juurde pool puljongist ja peale keematõusmist vein. Kaste võiks olla nii paks, et ei ole liiga vedel ega liiga paks, nii tunde järgi. Lusikas võiks kastmes veidi püsti seista. Lisa osa hakitud tüümianist ja basiilikust ja keeda 30-40 min vaiksel tulel (samal ajal saad valge kastme ette valmistada). Ülejäänud puljong on selleks kui kaste liiga paksuks kipub minema. Lõpus lisa ülejäänud tüümian ja basiilik ja maitse järgi soola ja pipart. Soovitan pipraga mitte koonerdada, annab pärast hea puute.  

Valge kastme (bešamellkastme) valmistamine
Haki küüslauk ja hauta seda keedupotis sulatatud võis. Kindlasti ei tohi küüslauku pruuniks lasta, see teeb kastme kibedaks. Lisa osade kaupa jahu ja piima, pidevalt näiteks vispliga segades, et kõik ikka omavahel seguneks. Kuumus peaks olema väikse peal. Kaste peaks 3-4 minutiga paksenema. Mõned lisavad siia soola, mõned mitte. Ma soovitaks natuke panna, et ikka maitset oleks. Lõpuks lisa olemasolu korral riivitud muskaatpähkel. Kaste peaks jääma selline nagu kohe-kohe valmissaav mannapudru :)

Komplekteerimine:
Võiga määritud vormi lao komponendid järgmiselt:
- valge kaste õhukeselt põhja katma
- pastaplaadid
- valge kaste jällegi õhukese kihina pastaplaate katma
- punane lihakaste
- õrn kiht riivitud parmesani
- pastaplaadid
- valge kaste
- punane lihakaste
- parmesan
- pastaplaadid
- valge kaste
- punane lihakaste
- parmesan

Minu kogemus näitab, et üle kolme kihi ei mahu ahjuvormi. Ehk siis kastmeid ja juustu ahjuvormi laotades võiks need mõtteliselt ära jaotada, siis jätkub ka viimasele kihile.

Küpseta 180c ahjus 45min.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar