esmaspäev, 18. november 2013

Hartšo



Hartšo on Gruusia traditsiooniline supp looma- või lambalihast. Et loomalihast suppe on juba omajagu tehtud, siis proovisin lambaga ja ei pidanud pettuma. Võin julgelt väita, et ei pea tulemuses pettuma, kindlasti üks minu paremaid suppe. Retsepte lugesin siit ja sealt ja päris ühtegi täies ulatuses ei järginud, Mari-Liisile kõige suurem tänu hea eeltöö ja selgituste eest.

Vaja läheb (8-10 sööjale):

3l vett
600g kondiga lambakooti või muud kondiga lambaliha
4-5 tk loorberilehti
0,5tl musta terapipart
1 porgand puljongi jaoks

150g riisi (iga riis sobib)
3 keskmist porgandit
3 keskmist sibulat
75g kuivatatud ploome
1sl jahu või gluteenivaba toortatrajahu
õli
30g võid

0,5tl koriandriseemneid
100g purustatud Kreeka pähkleid
75g tomatipastat
2spl Gruusia adžikat (mina leidsin selle Maximast), veel parem oleks kasutada Tkemali kastet aga seda saab ainult turult tädikeste käest
2spl Hmeli-Sumeli maitseainesegu (samuti Maximas olemas)
3-4 küüslauguküünt
2-4 tšillikauna (vastavalt kui teravat soovite)
soola
õli
värsket koriandrit, peterselli, tilli

Pane suures kastrulis kondiga liha külma vette koos loorberi, terapipra ja ühe pikuti poolitatud porgandiga. Aja keema, koori kindlasti vahtu ja keeda vaiksel tulel vähemalt 2 tundi. Kurna puljong, pese kastrul ja vala ainult puljong kastrulisse tagasi. Lase lihal veidi jahtuda ja puhasta ja lõigu suupärasteks tükkideks.

Lisa puljongile pestud riis ja koriandriseemned. (riisi pese sõealal külma vee all käega segades u 5 minutit).

Riisi keemise ajal riivi suure riiviga porgandid ja haki sibulad ja ploomid. Sulata suurel pannil või ja lisa veidi õli ja hauta porgandi-sibula-ploomi segu u 6-8 minutit. Ära pruunista. Lisa hajutatult jahu ja sega kõik omavahel. Lisa segu supile.

Lisa supile tükeldatud liha ja kreekapähkli puru, keeda veel 5 minutit.

Lisa tomatipasta, adzika (või Tkemali), Hmeli-Sumeli ja hakitud tsillikaunad  ja keeda 10 minutit.

Maitsesta soola ja jahvatatud pipraga.

Võta supp tulelt ja lisa läbi pressi lastud küüslauk, sega läbi ja lase supil 10-20 min tõmmata. Minu supp sai selline, et lusikas jääb supi sees püsti, kui tahate vedelamat, siis tuleb vett juurde panna. 

Alles serveerimisel lisa värske koriander ja soovi korral muid maitserohelisi.


1 kommentaar: