teisipäev, 11. jaanuar 2011

Kooreklops kartulivormiga

Siin on tegelikult kaks toitu, lihakastme juurde käivat kartulivormi võib täiesti eraldi toiduna valmistada, suurimaks rõõmuks vegetaarlastele. 
Kartulivorm (6-8 sööjat):
1kg kartuleid
1 pastinaak
4-5 küüslaugu küünt
50g võid
200g riivjuustu
200ml vahukoort (murelikud võivad piimaga asendada)
100ml piima
2 muna
soola, pipart

Määri sügavapõhjalise ahjuvormi siseosa küüslauguga ja siis võiga. Raputa peale peeneks viilutatud kartulid, pastinaak ja küüslauk. 
Sega vahukoor, piim, pool riivjuustust ja munad ühtlaseks massiks ja sega see omakorda ahjuvormis olevate juurviljadega läbi. Lisa maitseks vahepeal soola ja pipart ka. Kõige peale raputa ülejäänud riivjuust.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures ilma kaaneta tund aega.

Kooreklops:
1kg sea sisefileed (võib kasutada ka veise pehmemaid tükke)
500g sibulaid
4sl jahu
400g vahukoort (murelikud jällegi võivad piima või puljongiga asendada)
3sl hapukoort
soola, pipart
liha praadimiseks õli

Liha võiks tund enne toidu valmistamist külmikust välja võtta. Fileest tuleb sõrmepaksused medaljonid lõigata, need omakorda lihahaamriga või selle puudusel pudrunuiaga õrnalt pehmemaks vasardada. Liha peaks saama natuke muljutud, mitte segi pekstud.
Liha kuumal pannil praadida üks minut mõlemalt poolt ja siis taldrikule kõrvale tõsta. Liha võib jääda keskelt toores, pärast laheneb see probleem iseenesest. Soola ja pipart lisada peale praadimist. Vedelik, mis koguneb lihadaldriku alla, tuleb kindlasti kastmeks alles hoida.
Samal pannil, kus liha praeti, tuleks viilutatud sibulad keskmisel kuumusel mõned minutid klaasjaks praadida. Lisa jahu ja sega sibulamassiga. Peale seda võta keskmise suurusega kastrul ja sega omavahel liha, sibulad, koor (puljong, vesi) ja hauta umbes 10 minutit. Maitse järgi lisada soola ja pipart. Kõige lõpus sega juurde hapukoor ja võta kastrul tulelt. Kastet peaks olema nii palju, et lihatükid on kaetud, kui jääb puudu, lisa keeduvett. Kui kaste jääb liiga vedel, siis võib jahu juurde panna. Jahu enne väiksemas anumas kuuma kastmega vedelaks segada, muidu tõmbab tükki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar