pühapäev, 15. august 2010

Marjakook

Tegemist on lihtsa, magusa ja väga maitsva koogiga. Vahet ei ole, kas on suvi või talv, marjadena võib kasutada kõiki natukenegi hapukama tooniga metsa- või aiaande. Viimati sattusid koogi sisse põldmarjad, maasikad, ploomid ja õunad. Osasid neist omavahelise kombinatsioonina. Eriti hea tuleb kook värskete rabarberitega. Vabalt võib kasutada ka külmutatud marju aga enne tuleks need sulatada ja suurem vedelik välja kurnata.


Põhi:
3dl jahu
150g võid
150g suhkrut
natuke soola
2sl vett

Kate:
300g tükeldatud marju
100g suhkrut (magusalebelisemad võivad suhkrut rohkem panna)
2 muna
1tl kaneeli (kellele ei maitse võib vabalt välja jätta)
30g võid
1sl jahu
tuhksukrut pealepuistamiseks

Lõigu või jahu sisse väikesteks tükkideks, lisa suhkur, vesi ja soolatilk ja sõtku kätega taignaks. Kui liiga kleepuv jääb, siis võib jahu juurde panna. Määri ahjuvorm võiga ja suru taigen ühtlaselt vormi, nii et osa taignast ka ääri katab. Küpseta 200C juures 10-12 minutit, nii et taigen võtab õrna jume aga pruuniks ei tasu lasta.

Kui põhi valmis vala peale marjad, nii et nad katavad koogipõhja ühtlase kihina, soovi korral raputa peale kaneeli.
Katteks vahusta munad ja suhkur parajaks koogelmoogeliks, lisa sulavõi ja jahu. Vala segu marjadele peale ja küpseta ahjus 200C juures veel 25 minutit. Vormi tasuks panna ahjus alumistele siinidele, muidu kipub pealt pruuniks tõmbuma. Kook on valmis kui vormi liigutades keskmine osa enam ei laineta. Peale ahjukuumuse väljalülitamist võib kooki natuke veel ahjus tõmmata lasta. Kaunistuseks raputa peale tuhksukrut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar